Robogó vásárlási tanácsok

Leendő robogótulajdonosok érdeklődnek, kérnek tanácsot, hogy milyen robogót vásároljanak.
Ezzel a leírással szeretnék segíteni a döntésben, a konkrét gyártók, típusok megnevezése nélkül.

Új robogó vásárlásakor döntő szempont a robogó esztétikuma, a műszaki fejlettsége, a gyártó múltja és a vételár. Ajánlott egy elterjedt, jó szerviz háttérrel rendelkező típust vásárolni, gondolva az alkatrész utánpótlásra.
Mérlegelni kell azt, hogy a technológiailag fejlettebb vízhűtéses, vagy az igénytelenebb, gyengébb léghűtéses típus szimpatikusabb a számunkra. A vízhűtéses motorok javíttatása drágább, de teljesítményük általában nagyobb, mint levegőhűtéses társaiké. Üzemeltetésük több odafigyelést, szervízelést kíván, javításuk nagyobb szaktudást igényel mivel több –részben kopó-alkatrészt tartalmaznak, bonyolultabbak.
Hasonlóan nehéz eldönteni, hogy 2 ütemű vagy 4 ütemű robogót válasszuk. A 2 ütemű egyszerű, kevés alkatrészt tartalmaz a 4 ütemű társaihoz képest. A 4 ütemű gazdaságosabb, halkabb, kisebb a káros anyag kibocsájtása, hosszabb élettartamú, de több odafigyelést igényel, a motorolaj és szűrő cseréjét nem szabad elmulasztani megtett km-enként.
Robogónk kiválasztásakor azt is célszerű eldönteni, hogy túlnyomórészt milyen helyen szeretnénk használni. Az aszfaltot nélkülöző utakra nagy kerekű robogót ajánlatos vásárolni. Jó minőségű aszfaltos utakon komfortos egy kisebb kerekű jármű is, de a hazai útviszonyokat figyelembe véve bárhol közlekedik az ember, jobban jár a nagyobb kerékkel. A rossz utak gyorsan tönkreteszik a rugóstagokat, teleszkópokat. Ezek minőségére is érdemes gondolni a vásárlás előtt.
A dizájnnak, a komfortosságnak, a teljesítménynek, a fék-futómű együttesének általában a pénztárca szab határt a robogópiacon lévő nagy a típusválasztékban.

Használt robogó vásárlásakor nehezebb a vevő helyzete. Az előző szempontokon kívül még több hibára kell figyelni a vásárlónak. Rengeteg a piacon a nem szakszerűen javított, sérült robogó, amit még az alacsony ár ellenére sem szabad megvásárolni. A műanyag burkolatok sokat takarnak, de ha ezek az idomok lógnak, töröttek, nem oda való csavarokkal, esetleg kötegelő bilincsekkel vannak rögzítve, feltehetőleg a motor többi része is hasonló, nem szakszerű megoldásokkal büszkélkedhet. Üzemképtelen, törött motort, szakember segítségével lehet vásárolni, aki fel tudja készíteni a vevőt az üzemképessé tétel költségeire. Menet közben ellenőrizhető a robogó egyenes futása, hogy nincs-e elgörbülve a teleszkóp vagy a váz. Laza kormányfogásnál egyenesen kell mennie a motornak, nem szabad, hogy oldalra húzzon. Nagyon fontos a motor állapotvizsgálata. A motorzajból kihallható a dugattyú, a főtengely, a csapágyak és egyéb alkatrészek állapota. A robogó gyorsulásából, végsebességéből megállapítható a variováltó állapota. Fontos a műszerek, a visszajelző lámpák ellenőrzése is. A vízhűtéses típusnál a hűtőfolyadék hőmérsékletét vagy számszerűen kell látnunk vagy egy visszajelző lámpa gyullad ki túlmelegedés esetén. 2 üteműnél az olajszintet jelzi egy lámpa, 4 üteműnél az olajnyomást. Ezek a műszerek hibája végzetes károkat okozhat.

Összegezve a fentieket: Szaktudás hiányában használt robogót vásárolni csak típusismerettel rendelkező szakemberrel, vagy szervizben történő átvizsgálás után ajánlatos. Amennyiben a robogó kiválasztása közben, a vásárlás után, szakmai segítségre, utólagos javításra, alkatrészre, tartozékokra van szüksége, keresse fel műhelyemet.